Search

Ανακαίνιση κατοικίας – Όσα πρέπει να γνωρίζεις για να γίνει σωστά

Δημοσιεύτηκε στις 06/06/2019

ανακαίνιση-σπιτιού

Ανακαίνιση κατοικίας στη σύγχρονη εποχή

Το θέμα της ανακαίνισης κατοικίας απασχολεί στις μέρες μας όλο και περισσότερους ανθρώπους, καθώς η οικονομική κρίση και η έλλειψη ρευστότητας έχουν οδηγήσει στη λύση της αγοράς παλαιάς κατοικίας, αφού οι τιμές είναι σημαντικά χαμηλότερες. Επίσης πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων στρέφονται στη λύση της ανακαίνισης ώστε να κάνουν τα ακίνητά τους ελκυστικότερα στον εκάστοτε αγοραστή ή ενοικιαστή. Με μια πλήρης ή περιορισμένης εκτάσεως ανακαίνιση δίνουμε προστιθέμενη αξία στο ακίνητό μας και έτσι έχουμε περισσότερες ευκαιρίες ώστε να πουληθεί ή να ενοικιαστεί σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε ότι αφορά τους υποψήφιους αγοραστές, οι τιμές των ακινήτων όλων των κατηγοριών είναι δελεαστικές και πολλές φορές κάνοντας μια πλήρης ανακαίνιση του χώρου, το συνολικό κόστος (αγορά και ανακαίνιση) σε σύγκριση με ένα νέο ακίνητο, είναι αρκετά χαμηλότερο. Επίσης σημαντικό είναι ότι πραγματοποιώντας μια ανακαίνιση, διαμορφώνουμε το χώρο μας όπως το φανταζόμαστε.

Τι πρέπει να προσέξεις πριν την ανακαίνιση κατοικίας

Ένα άλλο κομμάτι που θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βάση είναι ότι ο υποψήφιος πελάτης θα πρέπει να είναι προσεκτικός με την εταιρεία που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας την ανακαίνιση του χώρου του για να μην βρεθεί προ εκπλήξεων. Έτσι η προσφορά του εργολάβου ή της εταιρείας θα πρέπει να είναι καλογραμμένη και να αποσαφηνίζονται όλες οι λεπτομέρειες των εργασιών, όπως επίσης θα πρέπει να είναι κατανοητοί όλοι οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας (τρόποι πληρωμής, χρονοδιάγραμμα εργασιών, εγγυήσεις κτλ. ) .

Πριν ο πελάτης ξεκινήσει τη διαδικασία της ανακαίνισης,  θα πρέπει να έχει προσδιορίσει  το συνολικό ποσό που θέλει να διαθέσει, καθώς αυτός θα είναι και ο κύριος παράγοντας στο τι εργασίες θα κάνει ή θα παραλείψει και πόσο εκταταμένη θα είναι η ανακαίνιση. Έτσι αφού κάνουμε ένα προϋπολογισμό θα πρέπει να ορίσουμε τις προτεραιότητες των εργασιών και των αλλαγών που θα κάνουμε, όπως και το τι ποιότητας υλικά θα χρησιμοποιήσουμε. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να υπάρξει μια επαγγελματική συμβουλή στο ποιες εργασίες θεωρούνται απαραίτητες και ποιες όχι, καθώς από ένα λάθος προγραμματισμό ή λάθος επιλογή, μπορεί να βγούμε εκτός των πλαισίων που έχουμε θέσει στο οικονομικό κομμάτι. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που θα καθορίσει και την επιτυχία του αποτελέσματος, είναι η σωστή επίβλεψη των εργασιών σε όλη την εξέλιξη του έργου, από έμπειρο προσωπικό (π.χ. το γκρέμισμα τοιχοποιϊας απαιτεί παρουσία πτυχιούχου μηχανικού πολυτεχνείου).

Τεχνικό κομμάτι της ανακαίνισης

Σε ότι αφορά το τεχνικό κομμάτι που θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση, είναι αυτό της ηλεκτρολογικής και υδραυλικής εγκατάστασης καθώς είναι τα δύο κύρια κομμάτια μιας ανακαίνισης.

Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι ανάγκες των σπιτιών της δεκαετίας του 70’ ή του 80’ δεν συμβαδίζουν με τις σημερινές, καθώς οι καταναλώσεις των ηλεκτρικών συσκευών ήταν χαμηλότερες και οι ανάγκες στη σύγχρονη εποχή σε ηλεκτρικές συσκευές έχουν αυξηθεί. Επίσης οι εγκαταστάσεις που δημιουργούνταν τότε, δεν χώριζαν την οικία σε πολλές γραμμές ρευματοδότησης, και ήταν σύνηθες όταν τροφοδοτούνταν αρκετές συσκευές να πέφτει ή να καίγεται η ασφάλεια. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι εφόσον θέλουμε να κάνουμε μια σωστή ανακαίνιση, κύριο μέλημά μας θα πρέπει να είναι μια σωστή και ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση, ικανή να σηκώσει τα απαραίτητα φορτία που χρειάζεται μια σύγχρονη κατοικία.

Στο κομμάτι της υδραυλικής εγκατάστασης θα πρέπει να δωθεί έμφαση στην σωστή εγκατάσταση των σωληνώσεων και στον έλεγχο αυτών κάτω από συνθήκες πίεσης ώστε να είμαστε σίγουροι για τη σωστή συγκόλληση όλων  των ενώσεων. Εάν δεν προβούμε στην αντικατάσταση των σωληνώσεων σε παλαιές οικίες, θα πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο του να μας παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα μετά την ανακαίνιση και να μπούμε στη διαδικασία των διπλών εργασιών και εξόδων.

Αλλαγή κουφωμάτων

Τα κουφώματα επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο και στην ενεργειακή ταυτότητα του ακινήτου αλλά και στην προστιθέμενη αξία που προσφέρουν. Έτσι θα πρέπει και σε αυτό το κομμάτι να δωθεί ιδιαίτερη βάση και να τοποθετηθούν κουφώματα αλουμινίου με τουλάχιστον διπλά τζάμια, ώστε ο χώρος να έχει καλύτερη θερμομόνωση κσι ηχομόνωση και κατ’ επέκταση λιγότερες δαπάνες για ψύξη ή θέρμανση.

Όσον αφορά για πόρτες εσωτερικές και εξωτερικές (ασφαλείας), κουζίνες και ντουλάπες,  στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές σύμφωνα με  την ποιότητα  που επιθυμούμε αλλά και  με τα χρήματα που θέλουμε να διαθέσουμε. Μια καλή έρευνα θα μας οδηγήσει στην σωστή επιλογή.

Επιλογή μέσου θέρμανσης

Τέλος, σημαντικό κομμάτι στις μέρες μας αποτελεί η θέρμανση του χώρου μας, μιας και η τιμή του πετρελαίου έχει ανεβεί κατακόρυφα. Πολλοί εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην ελληνική αγορά. Προϋπόθεση αποτελεί η μελέτη από εξειδικευμένους ανθρώπους, ώστε να  προτείνει την ιδανική για εσάς λύση.

Συμπέρασμα των παραπάνω είναι ότι  ανακαίνιση ενός χώρου είναι μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία. Σίγουρα όμως η σωστή μελέτη και επιλογή των συνεργατών θα σας δώσει ένα άρτιο αποτέλεσμα όπως εσείς το ονειρεύεστε.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διαβάστε επίσης

Εξερευνήστε τα προϊόντα μας

elEL

Ψάχνεις ενεργειακά κουφώματα με το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ή και χωρίς;

Τώρα κερδίζεις X2!

— Με καθε αγορα κουφωμάτων δωρο ασφαλεια σπιτιου —

Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα για να μάθετε περισσότερα για το αποκλειστικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας και πως θα το αποκτήσετε ΔΩΡΕΑΝ.