Search

Κουφώματα PVC ή Αλουμινίου; Ποιό είναι καλύτερο; – Πώς να κάνετε την ιδανική επιλογή

Δημοσιεύτηκε στις 09/08/2022

αλουμίνιο-vs-pvc

Όταν κανείς ψάχνει να αντικαταστήσει τα παλιά του κουφώματα, πολύ συχνά καταλήγει στο εξής δίλημμα: Κουφώματα PVC ή Αλουμινίου; 

Δυστυχώς αυτό το debate διεξάγεται εδώ και πολύ καιρό και το τελικό συμπέρασμα δεν είναι τόσο απλό όσο θα θέλαμε. Και τα δύο υλικά έχουν πολυάριθμα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και η επιλογή μεταξύ τους μπορεί να είναι εξαιρετικά οριακή, αναλόγως με την κατάσταση και τις ιδιαιτερότητες του ακινήτου σας.

Αυτή μπορεί να είναι μία από τις πολλές δύσκολες επιλογές που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες σπιτιού. Για να μπορέσετε όμως να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το ποιος τύπος παραθύρου είναι ιδανικός για εσάς, αναλύσαμε τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε είδους παραθύρου στο άρθρο που ακολουθεί.

Κουφώματα Αλουμινίου ή PVC: Αισθητική

Απροσδόκητα, το στυλ του σπιτιού σας θα επηρεάσει σημαντικά περισσότερο τα παράθυρα που θα επιλέξετε. Όποια παράθυρα και αν επιλέξετε τελικά, θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν το στυλ που θέλετε να ακολουθήσετε- αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε χτίστηκε το ακίνητό σας, από το πού χτίστηκε ή ακόμη και από την αξία του.

Η επιλογή παραθύρων αλουμινίου έναντι παραθύρων PVC θα μπορούσε να είναι μια έξυπνη κίνηση εάν το σπίτι σας έχει μια πιο μοντέρνα αισθητική, επειδή θα προσφέρει στο σπίτι σας μια εκλεπτυσμένη και κομψή άκρη. Ωστόσο, τα παράθυρα από uPVC είναι η καλύτερη επιλογή για πολλές διατηρητέες κατασκευές ή κτίρια που βρίσκονται σε περιοχή διατήρησης.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφασίσετε ποια παράθυρα είναι τα κατάλληλα για εσάς είναι να εξετάσετε πραγματικά το περιβάλλον της οικοδομής σας και ποιο στυλ θα ταιριάζει καλύτερα με την τοποθεσία του ακινήτου σας. Το να βεβαιωθείτε ότι τα παράθυρα προσφέρουν άπλετο φυσικό φως στην ιδιοκτησία σας και το να ελέγξετε ότι τα παράθυρα και οι πόρτες ταιριάζουν στο σπίτι σας είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη των τελικών σας αποφάσεων.

Εκτός από αυτό, βεβαιωθείτε ότι όποια παράθυρα και αν σκέφτεστε να εγκαταστήσετε φαίνονται ακριβώς όπως τα θέλετε, τόσο από έξω όσο και από μέσα.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να έχετε κατά νου ότι τόσο τα κουφώματα από PVC όσο και τα κουφώματα αλουμινίου διατίθενται σε ποικιλία χρωμάτων, δίνοντάς σας ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στο σχεδιασμό του χώρου που πραγματικά επιθυμείτε. Φροντίστε να επιλέξετε το σχέδιο παραθύρων που συμπληρώνει περισσότερο το σπίτι σας.


Συμπέρασμα: Όταν συγκρίνετε την αισθητική των παραθύρων PVC και αλουμινίου, να έχετε κατά νου τα χαρακτηριστικά του σπιτιού σας!

Τιμές κουφωμάτων αλουμινίου έναντι PVC

Η τοποθέτηση ενός παραθύρου από αλουμίνιο είναι συνήθως πολύ πιο ακριβή από την τοποθέτηση ενός παραθύρου από PVC λόγω του κόστους κατασκευής και του είδους του υλικού. Ωστόσο, επειδή το αλουμίνιο είναι πολύ ισχυρότερο και ανθεκτικότερο υλικό από το PVC, η επιλογή κουφωμάτων αλουμινίου είναι συχνά πιο αποδοτική, επειδή δεν χρειάζεται να αντικαθίσταται συχνά.

Η επένδυση σε παράθυρα από PVC είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για εσάς αν αναζητάτε παράθυρα που μπορείτε ουσιαστικά να εγκαταστήσετε και στη συνέχεια να ξεχάσετε. Συνήθως κοστίζουν λιγότερο από τα παράθυρα αλουμινίου όμως και αυτά διαρκούν αξιοσημείωτα πολύ. Τα παράθυρα από PVC είναι ιδανικά για όσους επιθυμούν να τοποθετήσουν παράθυρα σε ένα μεσαίου μεγέθους ακίνητο, λόγω της ισχυρής αντίστασής τους στη σήψη.

Η λήψη μιας απόφασης μεταξύ διαφόρων ειδών και σχεδίων παραθύρων μπορεί να σας εξοικονομήσει τελικά πολλά χρήματα. Για παράδειγμα, αν επιλέξετε ένα τυπικό παράθυρο αλουμινίου με κουφώματα, μπορείτε να περιμένετε να πληρώσετε τουλάχιστον 500 ευρώ κατά μέσο όρο. Ωστόσο, θα πληρώνατε πολύ λιγότερα για ένα κανονικό παράθυρο από PVC, με μέση τιμή εκκίνησης τα 200 ευρώ. Να θυμάστε ότι το κόστος των παραθύρων σας θα μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου και θα εξαρτάται από διάφορες μεταβλητές.

Συμπέρασμα: Τα παράθυρα PVC είναι λιγότερο ακριβά από τα παράθυρα αλουμινίου, αλλά τα παράθυρα αλουμινίου είναι πολύ πιο ανθεκτικά.

Κουφώματα αλουμινίου ή PVC: συντήρηση

Δεδομένου ότι και τα δύο υλικά είναι ισχυρά και μακροχρόνια, κανένα από τα δύο δεν έχει την τάση να σαπίζει ή να στρεβλώνεται. Και τα δύο υλικά απαιτούν πολύ μικρή συνολική συντήρηση, δεν υπάρχουν πραγματικά πολλά να πούμε για τη συντήρηση είτε των παραθύρων από uPVC είτε των παραθύρων αλουμινίου.

Και τα δύο είναι επίσης εξαιρετικά απλά για να καθαριστούν και να συντηρηθούν όταν χρειάζεται, και το μόνο που χρειάζεστε πραγματικά είναι ένα πανί και έναν κουβά με ζεστό, σαπουνόνερο. Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε τα παράθυρά σας.

Συμπέρασμα: Τόσο τα παράθυρα PVC όσο και τα παράθυρα αλουμινίου είναι αρκετά απλά στη συντήρηση, όταν συγκρίνετε τις απαιτήσεις συντήρησης!

Αλουμίνιο vs PVC: για ενεργειακή απόδοση

Πολλά παράθυρα από uPVC έχουν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο θερμικής απόδοσης και το uPVC θεωρείται εδώ και πολύ καιρό ως ένα καταπληκτικό υλικό που χρησιμοποιείται για μόνωση. Ωστόσο, για ένα συγκρίσιμο χρονικό διάστημα, έχει ειπωθεί ότι τα παράθυρα από uPVC μπορούν να προσφέρουν διπλάσια μόνωση από ό,τι τα παράθυρα αλουμινίου και ότι τα διπλά ή τριπλά τζάμια είναι η μοναδική επιλογή. Αυτός ο μύθος καταρρίφθηκε πρόσφατα, διότι, παρά το γεγονός ότι τα κουφώματα εξακολουθούν να φαίνονται παγωμένα, διατηρούν εξίσου καλά τη θερμότητα.

Οι μέρες που τα παράθυρα αλουμινίου μπορεί να μην ήταν τόσο ενεργειακά αποδοτικά όσο τα παράθυρα από PVC τα τελευταία χρόνια ανήκουν πλέον επισήμως στο παρελθόν χάρη στην τεχνολογική πρόοδο. Λόγω της υψηλής αγωγιμότητάς του, το αλουμίνιο έχει ιστορικά καταστήσει απλούστερη τη διέλευση της θερμότητας.

Ωστόσο, ορισμένοι σύγχρονοι κατασκευαστές ενσωματώνουν συχνά Aerogel στα κουφώματά τους (ιδίως σε νέες κατασκευές) για να παρέχουν καλύτερη μόνωση. Το Aerogel λειτουργεί ως θερμικό φράγμα μεταξύ των υαλοπινάκων και έχει χρησιμοποιηθεί για τη μόνωση διαστημικών στολών και διαστημικών λεωφορείων.

Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των παραθύρων αλουμινίου και των παραθύρων uPVC όσον αφορά τη μόνωση, για να το θέσουμε απλά. Ανεξάρτητα από τη μάρκα, το στυλ ή το υλικό που σκέφτεστε, σας συμβουλεύουμε να επαληθεύσετε την ενεργειακή αξιολόγηση των παραθύρων (WER) πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι λογαριασμοί σας για την ενέργεια θα είναι όσο το δυνατόν χαμηλότεροι.

Συμπέρασμα: Τόσο τα παράθυρα PVC όσο και τα παράθυρα αλουμινίου μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό σας κόστος, εάν επιλέξετε τον σωστό προμηθευτή και συγκρίνετε την ενεργειακή τους απόδοση!

Κουφώματα PVC ή αλουμινίου: Ανθεκτικότητα

Από τη δεκαετία του 1980, τα κουφώματα από uPVC αποτελούν μια εξαιρετικά αποτελεσματική και αγαπητή επιλογή. Πρόκειται για ένα πολύ ανθεκτικό από φυσική άποψη υλικό που, όπως ήδη ειπώθηκε, επιτελεί εξαιρετική δουλειά στην απόκρουση της φθοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, τα κουφώματα uPVC απαιτούν σχετικά λίγη συντήρηση, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την ομορφιά τους. Τα κουφώματα έχουν, βέβαια, την τάση να φθείρονται μετά από περίπου 30 χρόνια και τελικά πρέπει να αντικατασταθούν, όπως οτιδήποτε άλλο.

Ωστόσο, τα υψηλής ποιότητας κουφώματα αλουμινίου είναι γνωστό ότι διαρκούν έως και 50 χρόνια, και περιστασιακά ακόμη περισσότερο. Το γεγονός ότι το αλουμίνιο δεν σκουριάζει το διαφοροποιεί από τα άλλα μέταλλα, πράγμα που σημαίνει ότι καθώς περνάει ο καιρός, δεν θα φθείρονται τα κουφώματα σας. Σε αντίθεση με τα κουφώματα PVC, τα κουφώματα αλουμινίου δεν αποσυντίθενται τόσο γρήγορα.

Συμπέρασμα: Τόσο τα παράθυρα PVC όσο και τα παράθυρα αλουμινίου είναι ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και μακροχρόνια, όταν συγκρίνουμε την ανθεκτικότητα. Ενώ τα παράθυρα uPVC έχουν διάρκεια ζωής μόνο 30 ετών, το αλουμίνιο μπορεί να αντέξει έως και 50 χρόνια.

Αλουμίνιο vs PVC: Ασφάλεια & Ηχομόνωση

Η ποσότητα του εξωτερικού θορύβου που τείνουν να κρατούν μακριά τα παράθυρα από PVC είναι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της επιλογής τους έναντι των παραθύρων αλουμινίου. Αν και τα παράθυρα αλουμινίου εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά στο να εμποδίζουν τον ήχο, τα παράθυρα uPVC το κάνουν τελικά πολύ καλύτερα, καθιστώντας το σπίτι σας πολύ πιο ασφαλές.

Οποιοδήποτε παράθυρο επιλέξετε είναι βέβαιο ότι θα είναι ασφαλές, επειδή και τα δύο υλικά είναι γνωστά για την αντοχή και την ανθεκτικότητά τους. Σε σύγκριση με τα ξύλινα παράθυρα, τα οποία είναι πιο επιρρεπή σε σήψη και σπασίματα με την πάροδο του χρόνου, τα παράθυρα από uPVC και αλουμίνιο θα είναι πολύ πιο ισχυρά.

Ανεξάρτητα από το είδος του υλικού των παραθύρων που τελικά θα επιλέξετε, σας συμβουλεύουμε επίσης να επενδύσετε σε παράθυρα που διαθέτουν κλειδαριές υψηλής ποιότητας. Τα παράθυρα και η περιουσία σας έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι ασφαλή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν οι κλειδαριές σας είναι κατασκευασμένες για να αντέξουν και διαθέτουν σύγχρονους μηχανισμούς κλειδώματος.

Συμπέρασμα: Τα παράθυρα από PVC και αλουμίνιο είναι και τα δύο ασφαλή και θα κρατήσουν τους μη εξουσιοδοτημένους επισκέπτες μακριά από το σπίτι σας. Τα κουφώματα από PVC είναι γενικώς περισσότερο ηχομονωτικά.

Κουφώματα PVC ή Αλουμινίου - Πως θα κάνω τη σωστή επιλογή ;

Είναι εφικτό να υποστηρίξει κανείς ότι το ένα είναι απλά ανώτερο από το άλλο, αλλά είναι ασφαλές να πούμε ότι τόσο τα κουφώματα από PVC όσο και τα παράθυρα αλουμινίου έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Όταν επιλέγετε κουφώματα για το σπίτι σας, σας συμβουλεύουμε να επιλέγετε εκείνα που ταιριάζουν περισσότερο στις προτεραιότητες, το κλίμα, τις αισθητικές σας προτιμήσεις και φυσικά το budget σας. Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσες πολλές μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψη, η επιλογή κουφωμάτων αλουμινίου ή PVC έχει μια δυσκολία σχετικά με το ποιο υλικό είναι ανώτερο. Η απάντηση είναι εξαρτάται! Συνεπώς δεν μπορεί να βγει ένα σταθερό συμπέρασμα.

Σας συμβουλεύουμε να έρθετε αμέσως σε επαφή με την εξυπηρετική μας ομάδα στη Union Profile, αν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να πάρετε μια απόφαση σχετικά με την επιλογή των κουφωμάτων σας. Η έμπειρη ομάδα των μηχανικών μας θα σας καθοδηγήσει στη σωστή επιλογή.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διαβάστε επίσης

Εξερευνήστε τα προϊόντα μας

elEL

Ψάχνεις ενεργειακά κουφώματα με το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ή και χωρίς;

Τώρα κερδίζεις X2!

— Με καθε αγορα κουφωμάτων δωρο ασφαλεια σπιτιου —

Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα για να μάθετε περισσότερα για το αποκλειστικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας και πως θα το αποκτήσετε ΔΩΡΕΑΝ.