Search

Αλουμίνιο: 8 ιδιότητες που το κάνουν εξαιρετικό για κουφώματα

Δημοσιεύτηκε στις 09/08/2022

εργάτης μεταφέρει κουφώματα αλουμινίου

Έχει ειπωθεί ότι το αλουμίνιο είναι ένα “μαγικό μέταλλο”. Είναι το τρίτο πιο διαδεδομένο στοιχείο στον φλοιό της γης και το πιο διαδεδομένο μέταλλο στον πλανήτη. Βρίσκεται κυρίως ως μετάλλευμα βωξίτη. Ποιες είναι όμως εκείνες οι ιδιότητες του αλουμινίου που το καθιστούν ιδανικό για υαλοπίνακες, πόρτες και παράθυρα;

Τα χημικά, φυσικά και μηχανικά χαρακτηριστικά των σύγχρονων κραμάτων αλουμινίου, είναι αυτά που ευθύνονται για την απότομη αύξηση της χρήσης του σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία αυξάνεται περισσότερο από 5% ετησίως. Ακολουθούν 8 παράγοντες που υποστηρίζουν τη συνεχή ανάπτυξη της αγοράς κουφωμάτων αλουμινίου, η οποία σήμερα κυριαρχεί στην εμπορική αγορά στον οικιακό χώρο με επόμενο το PVC.

Το αλουμίνιο είναι ένα πολύ ελαφρύ μέταλλο με ειδικό βάρος μόλις 2,7 g/cm3, το οποίο είναι περίπου το ένα τρίτο εκείνου του χάλυβα ή του χαλκού. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα ελαφρύτερα εμπορικά διαθέσιμα μέταλλα. Αυτό το καθιστά ιδανικό για κουφώματα παραθύρων και θυρών. H  χρήση ενός ελαφρού πλαισίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη στήριξη των υαλοπινάκων. Οι υαλοπίνακες δεν είναι δομικοί και μπορούν να μεταφέρουν μόνο το δικό τους βάρος, οπότε όσο πιο ελαφρύς τόσο το καλύτερο.

2. Πολύ ανθεκτικό στη διάβρωση

Το αλουμίνιο είναι η καλύτερη επιλογή αν θέλετε ένα παράθυρο που απαιτεί ελάχιστη συντήρηση, επειδή είναι πολύ ανθεκτικό στη διάβρωση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μία από τις πολύ χρήσιμες ιδιότητες που έχει το αλουμίνιο είναι να αναπτύσσει γρήγορα ένα προστατευτικό στρώμα οξειδίου του αλουμινίου κατά την επαφή του με τον αέρα. Αυτό το στρώμα έχει πολύ υψηλή αντοχή στη διάβρωση. Oτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ο καιρός, συμπεριλαμβανομένης της όξινης βροχής δε θα το βλάπτει. Επίσης δε βλάπτεται ούτε από τα καθαριστικά μέσα. 

Επιπλέον, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, τα κουφώματα αλουμινίου δεν διαστέλλονται, δεν σπάνε, δεν διασπώνται και γενικά δεν στρεβλώνονται με την πάροδο του χρόνου όπως τα ξύλινα ή τα PVC-U. Καλύπτοντας την επιφάνεια με χρώμα ή ανοδίωση (συχνά με τη χρήση βαφής πούδρας), η προστασία από τη διάβρωση μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω.

3. Δεν σπάει

Σε περίπτωση που έχετε ξεχάσει τη χημεία, το αλουμίνιο έχει τις ιδιότητες να είναι εύπλαστο και ολκιμό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να στρίψει, να πιέστει σε σχήμα ή να τραβηχτεί σε λεπτό σύρμα χωρίς να χάσει τη σκληρότητά του ή να σπάσει. Επομένως, είναι εύκαμπτο και όχι εύθραυστο. Το αλουμίνιο είναι πραγματικά το δεύτερο πιο εύπλαστο και το έκτο πιο όλκιμο μέταλλο. Αυτό είναι σπουδαίο νέο για όποιον θέλει ένα καμπυλωτό τοίχο ή παράθυρο, καθώς καθιστά δυνατή την κάμψη ή την πίεση των προφίλ πλαισίου αλουμινίου στο επιθυμητό σχήμα.

4. 100% Ανακυκλώσιμο

Μία από τις πιο ξεχωριστές ιδιότητες που έχει το αλουμίνιο έχει να κάνει με την ανακύκλωση. Η ποιότητα του ανακυκλωμένου αλουμινίου είναι η ίδια με εκείνη του αρχικού αλουμινίου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ανακυκλωθεί επανειλημμένα. Στην πραγματικότητα, η σημερινή κατανάλωση αντιπροσωπεύει σχεδόν το 75% του συνόλου του αλουμινίου που παρήχθη ποτέ. Αυτά είναι εξαιρετικά νέα για την προμήθεια αλουμινίου, ειδικά δεδομένου ότι η παγκόσμια ζήτηση για αλουμίνιο έχει αυξηθεί σε πάνω από 29 εκατομμύρια τόνους ετησίως από τότε που παρήχθησαν οι πρώτες βιομηχανικές ποσότητες αλουμινίου πριν από περίπου 100 χρόνια. Τα καλά νέα για το περιβάλλον ωστόσο, είναι ότι η ανακύκλωση και η επαναδιαμόρφωση του αλουμινίου χρησιμοποιεί μόνο το 5 έως 10 τοις εκατό των 14.000 kWh που απαιτούνται για την παραγωγή 1 τόνου νέου αλουμινίου. Πράγμα που σημαίνει μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα και χαμηλότερο κόστος.

5. Εξαιρετικά Ισχυρό

Τα κράματα αλουμινίου, προσδίδουν επιπλέον χρήσιμες ιδιότητες στο αλουμίνιο και κάποια από αυτά είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, επομένως χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία πλαισίων παραθύρων, θυρών και υαλοπινάκων.  Προτιμούνται τα κράματα, καθώς το καθαρό αλουμίνιο από μόνο του, έχει χαμηλή αντοχή σε εφελκυσμό. Ωστόσο, αποκτά σημαντικά μεγαλύτερη αντοχή όταν συνδυάζεται με άλλα στοιχεία, όπως μαγγάνιο, πυρίτιο, χαλκό και μαγνήσιο. Η αντοχή σε εφελκυσμό του καθαρού αλουμινίου είναι περίπου 90 MPa, αλλά όταν συνδυάζεται με άλλα μέταλλα, μπορεί να φτάσει πάνω από 690 MPa. Στην πραγματικότητα, όταν χρησιμοποιείται ως κράμα, το αλουμίνιο, το οποίο είναι από τα ελαφρύτερα τεχνικά μέταλλα, έχει πολύ μεγαλύτερη αναλογία αντοχής προς βάρος από τον χάλυβα. Επιπλέον, σε αντίθεση με τον χάλυβα, η αντοχή του αλουμινίου αυξάνεται καθώς πέφτει η θερμοκρασία, ενώ ο χάλυβας γίνεται εύθραυστος σε χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 0 °C). 

Αυτό δείχνει ότι οι πιο σκληρές χειμερινές θερμοκρασίες στην Ελλάδα μπορούν να αντιμετωπιστούν με το παραπάνω από τα παράθυρα, τις πόρτες και τους υαλοπίνακες αλουμινίου.

κούφωμα αλουμινίου gif

6. Ιδιότητα του αλουμινίου να σχηματίζει εύκολα κράματα

Το αλουμίνιο συχνά συνδυάζεται με άλλα στοιχεία για να βελτιώσει τις φυσικές του ιδιότητες, όπως έχουμε ήδη δει. Για παράδειγμα, η προσθήκη μόνο μαγγανίου μπορεί να αυξήσει την αντοχή του καθαρού εμπορικού αλουμινίου κατά 20%. Μαζί με το πυρίτιο, τον χαλκό, τον ψευδάργυρο, τον σίδηρο και το μαγνήσιο, το αλουμίνιο σχηματίζει επίσης εύκολα κράματα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να δημιουργηθεί μια ποικιλία κραμάτων με ιδιότητες κατάλληλες για ορισμένους σκοπούς. Τα κράματα αλουμινίου που περιέχουν πυρίτιο και μαγνήσιο αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για την εξώθηση προφίλ αλουμινίου και χρησιμοποιούνται από εταιρείες υαλοπινάκων αλουμινίου. Έχουν μεγάλη αντοχή στη διάβρωση, υψηλή αντοχή και είναι εξαιρετικά διαμορφώσιμα, συγκολλήσιμα, θερμικά επεξεργάσιμα και προσαρμόσιμα.

7. Μετατρέπεται εύκολα σε πλαίσια πορτο-παραθύρων

Τα κουφώματα αλουμινίου είναι απλό να κατασκευαστούν με τη μέθοδο διέλασης, η οποία περιλαμβάνει την ώθηση του προθερμασμένου κράματος αλουμινίου μέσω μιας μήτρας για τη δημιουργία ενός προφίλ αλουμινίου. Το πλαίσιο δημιουργείται με την ένωση αυτών των προφίλ μεταξύ τους. Τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του πλαισίου των παραθύρων είναι αποτέλεσμα του σχεδιασμού αυτών των προφίλ. Μπορεί να έχουν περίτεχνα χαρακτηριστικά, αλλά μπορούν να παραχθούν χρησιμοποιώντας ένα μόνο τμήμα διέλασης, καθιστώντας τα προφίλ ανθεκτικά και με μεγάλη διάρκεια ζωής. Επιπλέον, το αλουμίνιο είναι κατάλληλο για μηχανική κατεργασία, γεγονός που καθιστά απλή και οικονομική την  κατασκευή των προφίλ αλουμινίου στο τελικό προιόν, δηλαδή τα πλαίσια παραθύρων και πορτών.

8. Πολύ βολικό ως προς τη διακόσμηση

Το αλουμίνιο μπορεί εύκολα να ανοδιωθεί ή να επικαλυφθεί με πούδρα για να αποκτήσει  μια διακοσμητική λεία υφή. Με άλλα λόγια, τα παράθυρα, οι πόρτες και οι κουρτίνες αλουμινίου όχι μόνο λειτουργούν καλά, αλλά και φαίνονται υπέροχα. Με την εμβάπτιση του αλουμινίου σε λουτρό όξινου ηλεκτρολύτη και τη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος από αυτό, επιτυγχάνεται η ανοδίωση. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται ένα ελκυστικό, μακράς διάρκειας, ανθεκτικό στη διάβρωση φινίρισμα οξειδίου του αλουμινίου στη μεταλλική επιφάνεια. Είναι απίστευτα ανθεκτικό, επειδή το οξείδιο του αλουμινίου συνδέεται πλήρως με το υποκείμενο αλουμίνιο και δεν μπορεί να σπάσει ή να ξεφλουδίσει. Δεδομένου ότι το οξείδιο του αλουμινίου έχει πορώδη δομή, η σφράγιση είναι απαραίτητη για να καταστεί ανθεκτικό στη διάβρωση. 

Το ανοδιωμένο αλουμίνιο μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία χρωμάτων χάρη στο στεγανωτικό, το οποίο μπορεί να είναι είτε διαφανές είτε να περιέχει συγκεκριμένες βαφές. Μια εναλλακτική λύση είναι η βαφή του αλουμινίου με χρώμα πούδρας. Το αλουμίνιο μπορεί να βαφτεί με σκόνη σε οποιοδήποτε χρώμα RAL, αφού προηγουμένως υποστεί προεπεξεργασία για να παρέχει ένα ανθεκτικό στη διάβρωση φράγμα με ανοδίωση ή χημική αντίδραση. Σε μία σύγχρονη εταιρία βαφής κουφωμάτων αλουμινίου, οι προεπεξεργασμένες ράβδοι αλουμινίου είναι γειωμένες και καθώς η σκόνη βαφής εξέρχεται από τα πιστόλια, λαμβάνει ηλεκτροστατικό φορτίο. Αυτό διευκολύνει τα μόρια της πούδρας να προσκολληθούν στις ράβδους λόγω ηλεκτροστατικού φορτίου, όπως ακριβώς τα σωματίδια σκόνης προσκολλώνται στην οθόνη της τηλεόρασής σας λόγω ηλεκτροστατικού φορτίου!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διαβάστε επίσης

Εξερευνήστε τα προϊόντα μας

elEL

Ψάχνεις ενεργειακά κουφώματα με το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ή και χωρίς;

Τώρα κερδίζεις X2!

— Με καθε αγορα κουφωμάτων δωρο ασφαλεια σπιτιου —

Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα για να μάθετε περισσότερα για το αποκλειστικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας και πως θα το αποκτήσετε ΔΩΡΕΑΝ.